Appar

Det finns idag många bra applikationer som kan hjälpa dig förbättra din psykiska hälsa. Här ger vi förslag på några som kan vara användbara.

Momentum

Momentum

screenshot-2016-11-30-12-25-50

Skapa momentum och håll dig fokuserad under dagen med Momentum

Bli inspirerad och bestäm dina mål för dagen.

Varje gång du öppnar en ny flik, ser du en inspirerande påminnelse om vad du vill åstadkomma. Det kannske hindrar dig från att läsa reddit eller Facebook för tionde gången.

Byt ut varje ny flik med en personlig instrumentpanel med att-göra, väder, och inspiration. Momentum är en personlig kontrollpanel som syftar till att eliminera distraktion och ge inspiration, fokus och produktivitet.

Funktioner

 • Att göra lista
 • Väder
 • Dagens mål
 • Stilren design med vackra motiv och motiverande citat

 

Simplynoise

Simplynoise

simplynoise

Fokusera bättre

Simplynoise är en hemsida och medföljande app som generar så kallat vitt brus, ett ljud som liknar det som en tv gör när den står på under “myrornas krig”. Forskning visar att för många hjälper den här typen ljud till att öka koncentrationensförmågan.

Funktioner i Simplynoise:

 • Generar white, pink och brown noise som kan förbättra koncentration

Tips på hur du använder Simplynoise

 • Använd Simplynoise tillsammans med hörlurar
 • Ha ljudet i hörlurar för att på bästa sätt stänga ute andra ljud i din omgivning.
 • Lyssna på Simplynoise när du behöver koncentrera dig i en bullrig miljö
 • Simplynoise kan hjälpa att stänga ute andra ljud som gör det svårt för dig att koncentrera dig.

Pröva om du tycker simplynoise är användbart

Pröva att sätt dig och försök att göra en uppgift som kräver koncentration. Sätt igång bruset via telefon eller dator. Den bästa effekten kommer ofta efter 10-15 minuter när man börjar använda brus. De allra första gångerna kan bruset i sig uppfattas som störande, men då är det viktigt att fortsätta för att ge hjärnan chansen att vänja sig vid ljudet. Just den här typen av brus är bra då det är extra enkelt att snabbt vänja sig vid och därefter fungerar som ett bra skydd mot andra distraktioner. Välj mellan white, pink och brown noise och ställ in volymen på en nivå som du själv tycker känns passande. Koncentrera dig på uppgiften och utvärdera därefter om det var till någon nytta att använda simplynoise.

Simplynoise finns både till smartphones och på internet på www.simplynoise.com

Ladda hem Simplynoise:

OBS! Appen för Android kostar 7 kr.

eller sök på android market eller appstore efter Simplynoise

Vi försöker i den här kursen endast ha med applikationer som är gratis. Det finns många andra applikationer för vitt brus du kan använda men då kommer ljudet vara något annorlunda från det du får på datorn på simplynoise.com. Whitenoise lite är en app som är gratis och som fungerar liknande med hur simplynoise fungerar

Ladda hem whitenoise lite:

Kom igång med simplynoise

Lägg in en påminnelse i kalender att använda simplynoise vid tidpunkter då du vet att du kommer sitta och arbeta och behöver kunna koncentrera dig

Mindfulness

mindfulness

Mindfulness är en teknik som handlar om att bli medveten i nuet och har sitt ursprung i zen-buddhism. Mindfulness är en form av meditation där meningen med meditationen är att bli lugn och inte att nå något högre spirituellt mål.

Mindfulness har på senare tid blivit vanligt förekommande i flera olika former av terapier och det är möjligt att du själv stött på mindfulness eller tidigare prövat på det.

Vi vill börja med att poängtera att det är frivilligt att arbeta med detta. Vissa kan tycka att det är jätteskönt medan andra kan tycka att det inte hjälper dem med sina svårigheter. Mindfulness är dock en teknik som många tycker är användbar och vi tycker därför det kan vara värt att ta upp det.

Grunden i mindfulness handlar om att märka av att dina tankar och känslor vara sig de är positiva eller negativa är just det, tankar och känslor, inte sanningar om vem du är som person.

När kan det vara bra att använda mindfulness?

 

 • När du sitter på tåget på väg till jobbet
 • När du känner dig stressad
 • När du fastnar i negativa tankar som maler på
 • När du är uppe i varv och känner att du vill bli mer lugn.

 

App för mindfulness

Vi har valt ut en app för mindfulness. Tyvärr kostar den 15 kr. Vi försöker så gott det går använda appar som är gratis i den här kursen men vi hittade ingen bra app för mindfulness som var gratis. Det är självklart helt frivilligt att ladda hem och pröva appen. Tipsa gärna i forumet om du hittar en annan app som fungerar för dig.

Ladda hem app för mindfulness (OBS, kostar 15 kr)

 

 

Runkeeper

image38

Runkeeper gör din telefon till en personlig tränare. Du kan läsa av när du springer, tar promenader, cykelturer och mycket mer med hjälp av GPS i din smartphone. Det är det perfekta sättet att komma igång med träningen!

 • Få statistik , utveckling och coaching via hörlurarna.
 • Följ detaljerade planer för att hjälpa dig att uppnå specifika träningsmål.

När du träffar nya personliga rekord och milstolpar får du ett meddelande.

Ladda hem Runkeeper

 • Android Ladda hem Runkeeper från Android Market.
 • Iphone Ladda hem RunKeeper från App store.

 

 

Flux

Flux

flux

Har du märkt hur din dator kan kännas väldigt ljusstark på kvällen?

Eller har du kanske vaknat upp för att skriva ner en jättebra idé på natten och blivit bländad av din dator.

Under dagen ser datorskärmar bra ut. De är designade för att se ut som solen. Men klockan 21, 22 eller 03 är det nog inte meningen att du ska kolla på solen.

f.lux

F.lux fixar det här. Programmet gör att din dators skärm anpassas under dagen och är varm på kvällen och mer lik solljus under dagen.

Det är till och med möjligt att ljuset från din dator gör att du har svårt att sova på kvällen. Du kan använda f.lux för att sova bättre, men det är också ett bra verktyg för att förbättra din produktivitet när du sitter vid datorn kvällstid.

Ladda hem f.lux

Här kan du ladda hem f.lux för dator, telefon och surfplatta.

Sunrise Kalender

Sunrise Kalender

sunriseapp

Sunrise är en kalender till iPhone och Android som synkar med både Google Calendar och Apples icloud kalender.

Kalendern har många bra funktioner och har till exempel symboler för olika typer av aktiviteter och har stöd för att hantera födelsedagar och evenemang från Facebook på ett smidigt sätt.

Du kan ladda hem Sunrise Calendar och använda den som din huvudkalender för telefonen under hela kursen och samtidigt använda dig av den delade Google Kalendern på nätet.

Om du önskar kan du även använda dig av Sunrise Kalender på nätet som din online-kalender under kursen. Den hittar du här: https://calendar.sunrise.am/

Följ länkarna nedanför för att ladda hem Sunrise Kalender till iPhone samt Android

iPhone

https://itunes.apple.com/us/app/sunrise-calendrier-google/id599114150

Android

https://play.google.com/store/apps/details?id=am.sunrise.android.calendar